ULJE CURUKOTA

ZELENI ČAJ ZA RAK JAJNIKA

Zeleni čaj za borbu protiv raka jajnika.

Žene oboljele od raka jajnika koje piju šalicu zelenog čaja svaki dan upola su manje umirale od žena koje ne piju čaj. Tim kineskih i australijskih epidemiologa dolazi do ovog zaključka u maloj studiji, koja se pojavila 2004. godine u časopisu International Journal of Cancer.

ZELENI CAJ ZA RAK JAJNIKA

Studija - green tea ( zeleni čaj ) i rak jajnika kod žena

Istraživači su proučavali skupinu od 254 kineske žene iz regije Hangzhou, kojima je nedavno dijagnosticiran epitelni karcinom jajnika. Istraživači su pratili žene najmanje tri godine. Znali su način života žena i pratili koje su žene umrle, a koje žene preživjele.

Rezultati

Od korisnica zelenog čaja  78 posto žena je još bilo živo kad je studija završena. Od žena koje nisu pile čaj preživjelo je 48 posto. Žene koje nisu pile čaj bile su gotovo dvostruko vjerojatnije da će umrijeti tijekom studije od posljedica karcinoma jajnika od žena koje su pile zeleni čaj.

Žene koje su pile šalicu zelenog čaja svaki dan ili češće bile su bolje zaštićene od žena koje nisu pile zeleni čaj svaki dan

Zeleni čaj za karcinom jajnika

Mehanizam djelovanja zelenog čaja na rak jajnika

“Antikancerogena svojstva polifenolnih spojeva prisutnih u zelenom čaju, uključujući inhibiciju proliferacije i transformacije, primijećena su u ispitivanjima ćelijskog i životinjskog modela”, pišu istraživači. “Čajna komponenta teanin može pojačati antitumorsko djelovanje adriamicina i doksorubicina protiv sarkoma jajnika.” “Nedavno je postignut napredak u razumijevanju molekularnih mehanizama hemo-prevencije raka čajevima i polifenolama čaja. Sastavni dio zelenog čaja, epigallokatehin-3-galat, može izazvati apoptozu i zaustavljanje staničnog ciklusa u stanicama ljudskog karcinoma.” Zaključak “U našoj studiji, povećanje konzumacije zelenog čaja nakon dijagnoze povezano je s poboljšanim preživljavanjem raka jajnika. Zaključujemo da redovita konzumacija ovog ukusnog i jeftinog napitka može pružiti primarnu i tercijarnu prevenciju epitelijskog karcinoma jajnika. Ipak, daljnje studije potrebni su za potvrdu naših otkrića. “

 

Bilo bi optimalno koristiti zeleni cčaj u kombinaciji sa shiitake gljivama. 

 

Green tea -karcinom- jajnika