fbpx

ULJE CURUKOTA

Vitamin C za rak dojke

Žene kojima je dijagnosticiran karcinom dojke vjerojatnije će preživjeti ako uzimaju velike doze vitamina C. I da, mogu uzimati vitamin C u obliku dodatka, zaključili su švedski nutricionisti iz Karolinskog instituta nakon provedene meta studije. Svakih 100 mg vitamina C koje žene sa karcinomom dojke svakodnevno konzumiraju za četvrtinu smanjuju mogućnost umiranja, otkrili su istraživači.

Vitamin C i karcinom dojke

Je li uzimanje dodatnog vitamina C dobro ili loše za ljude koji su se liječili od raka? Istraživači se ne mogu složiti oko odgovora na ovo pitanje.

Većina naučnika smatra da preživeli od raka trebaju biti oprezni što uzimaju vitaminske pripravke. Dobre su za zdrave ćelije, ali mogu biti još bolje za ćelije raka koje su preživjele hemoterapiju, zračenje i hormonsku terapiju. Naučnici ukazuju na in vitro studije na primjer u kojima analog vitamina C štiti stanice raka dojke od lijeka raka tamoksifen. [J Cell Mol Med. 2014. feb; 18 (2): 305-13.]

Tamoksifen blokira učinak estradiola. Žene koje imaju vrstu karcinoma dojke u kojoj ćelijama raka treba da raste estradiol, daju se tamoksifen nekoliko godina nakon operacije, hemoterapije i zračenja.

Prema in vitro studiji koja je rađena na Univerziti Putra u Maleziji, vitamin C potkopava učinak tamoksifena, ali vrijedi napomenuti da su istraživači koristili samo analog vitamina C dehidroaskorbinske kiseline. U tijelu postoji ravnoteža između analoga vitamina C dehidroaskorbinske kiseline i askorbinske kiseline.

Ako također znate da a) askorbinska kiselina može imati slične efekte kao slobodni radikali u stanicama [jer se, kada se pretvori u dehidroaskorbinsku kiselinu, oslobađa hidrogen peroksid] i b) da zdrave stanice uglavnom reagiraju na to, ali stanice raka ne i c) da dehidroaskorbinska kiselina nema tako radikalan učinak, možete li zaključiti iz malezijske studije da preživjeli od karcinoma dojke ne bi trebali koristiti dodatni vitamin C?

 

Epidemiološke studije

Šveđani su tom problemu pristupili na drugi način. Prikupili su podatke iz 10 epidemioloških studija u kojima su istraživači pratili ukupno 17696 žena tokom niza godina nakon njihovog liječenja, te pratili koliko vitamina C žene konzumiraju dnevno.

U 6 studija istraživači su ispitali upotrebu dodataka prehrani. I pogodite šta: Žene koje su koristile suplemente koji sadrže vitamin C imale su veće šanse za preživljavanje od žena koje nisu uzimale suplemente.

Istraživači su također primijetili sličan učinak kad su pogledali ukupni unos vitamina C: što više vitamina C žene svakodnevno konzumiraju, veće su im šanse za preživljavanje.

Zaključak

 

“Rezultati ove metaanalize sugeriraju da unos vitamina C nakon dijagnoze nije imao negativan utjecaj na preživljavanje karcinoma dojke i može biti povezan sa smanjenim rizikom od smrtnosti”, pišu Sweeds. “Dijetalni unos vitamina C bio je takođe povezan sa smanjenim rizikom od ukupne smrtnosti i smrtnosti specifične za rak dojke.