ULJE CURUKOTA

Riblje ulje može pružiti zaštitu protiv raka dojke

Kapsule ribljeg ulja mogu zaštititi od raka dojke

Žene koje uzimaju kapsule ribljeg ulja manje su vjerojatno da će razviti rak dojke.

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu donijeli su ovo otkriće nakon praćenja 35.000 žena u dobi između 50 i 76 godina tijekom 5 godina. To je prvi put da su istraživači na ovakav način pogledali jesu li dodatci štititi od raka dojke.    

Istraživači su prikupili svoje podatke u sklopu studije VITAL. VITAL je kratica za VITamins And Lifestyle. Studija je namijenjena razjašnjenju pozitivnih i negativnih učinaka dodataka prehrani. Prethodno otkriće studije VITAL kaže da glukozamin smanjuje vjerojatnost za rak pluća i crijeva i smrtnost. U studiji koju su objavili u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention istraživači su pogledali “nevitamine, nemineralne specijalne dodatke”: glukozamin, hondroitin, MSM, riblje ulje, ekstrakt grožđa, crni cohosh, dong quai, ekstrakti soje, ekstrakti svetog Ivana sladak, probiotici, Q10, melatonin, ginkgo, ginseng i češnjak.

Od svih ovih dodataka, istraživači su samo uspjeli pronaći vezu za riblje ulje

Iz istraživanja literature koja su radili istraživači sugeriraju da riblje ulje inhibira upalne čimbenike i tako smanjuje mogućnost raka dojke.

Prema epidemiološkim studijama, žene s visokim količinama C-reaktivnog proteina i faktora nekroze tumora-alfa u krvi imaju veću vjerojatnost da će razviti karcinom dojke. Riblje masne kiseline smanjuju koncentraciju ovih upalnih čimbenika. Studija VITAL pokazala je, međutim, da su životni čimbenici snažniji prediktori raka dojke od uzimanja kapsula ribljeg ulja.

Što je veći BMI u žena, što više alkohola piju i više ženskih hormona uzimaju, veći je i rizik od raka dojke. Istraživanje je financirala američka vlada. “Naša otkrića nalažu daljnje istraživanje ribljeg ulja, usredotočenog posebno na vrijeme izloženosti i dozu, kao i na mehanizme djelovanja koji mogu objasniti razlike prema stupnju tumora ili histološkom tipu”, zaključuju istraživači.

“Dok se ovi rezultati ne ponove, dodaci ribljeg ulja ne bi se trebali promicati radi smanjenja rizika od raka dojke.”