fbpx

ULJE CURUKOTA

Nar i karcinom pluća

Uticaj nara na rast i razvoj karcinoma pluća

Istraživači dodaju popis vrsta karcinoma za koje nar izgleda zaustavlja rast. Najnovija studija na Sveučilištu Wisconsin-Madison koja koristi model miša pokazuje da konzumiranje nara može potencijalno pomoći smanjenju rasta i širenja stanica raka pluća ili čak sprečavanju razvoja raka pluća.

U nedavnom broju Istraživanja o raku, istraživači  Hasana Mukhtara, suvoditelja Programa hemoprevencije raka na Sveučilištu Wisconsin Paul P. Carbone, sveobuhvatnog centra za rak, dokazuju da pijenje ekstrakta ploda nara pomaže usporiti rast raka pluća kod miševa.

Studija

U istraživanju je istraživački tim ispitao učinak oralne konzumacije doze ekstrakta ploda šipak na rast, progresiju, razvoj krvnih žila i signalne putove u dva protokola tumora pluća miša.

Ispitane doze bile su usporedive s onim što ljudi mogu razumno konzumirati u jednom danu.

Kemikalije su korištene za indukciju tumora pluća, a miševi su dobili ekstrakt šipak u vodi za piće. Prinos tumora pluća ispitan je u različito vrijeme tijekom nekoliko mjeseci.

Miševi koji su bili izloženi kemikalijama koji izazivaju rak i koji su liječeni šipakom imali su značajno niži rast tumora pluća od miševa liječenih samo kancerogenima.

Smanjenje tumora bilo je 53,9 posto u 84 dana i 61,6 posto u 140 dana. Ključ sposobnosti graška protiv boli protiv raka leži u njegovom obilju antioksidanata koji imaju protuupalni učinak. U stvari, istraživači kažu da sok od šipak ima veći udio antioksidanata nego crno vino i zeleni čaj, koji su također ispitani zbog njihovih mogućih učinaka prevencije raka. Plod nara (Punica granatum L.) stoljećima se u drevnim kulturama koristio u ljekovite svrhe. Voće se već dugo konzumira svježe, a odnedavno i u obliku pića kao sok. U drugim istraživanjima, plod je pokazao da suzbija proteinske signale upalne stanice u raku debelog crijeva i prostate. Voće ima i druge zapažene efekte koji promiču tumor.

Prevencija karcinoma konzumacijom nara

Nar sadrže spojeve koji pozitivno utječu na zdravlje.

Oni uključuju punicalagin, luteolin, ellagitannine i različite polifenole koji mogu spriječiti mnoge korake koji su uključeni u stvaranje, rast i širenje karcinoma.

Umjesto da spriječi rak jednim mehanizmom, šipak blokira mnogo različitih meta. Primarni mehanizam je inhibicija upale. Šipka ovo postiže isključivanjem gena povezanih s upalom, kao što je smanjenje aktivnosti proupalnog NF-kapaB.9,10

Takve akcije mogu pomoći u sprečavanju nastanka stanica raka. U jednom istraživanju, šipak je značajno smanjio stvaranje tumora u plućima miševa koji su bili izloženi dimu cigarete tijekom dugog vremenskog razdoblja. Također je smanjila stvaranje raka u tkivu dojke miševa izloženih poznatom kancerogenu (DMBA), vrsti policikličkog aromatičnog ugljikovodika koji se nalazi u cigaretnom dimu i prekuhanom mesu.

Šipur sadrži nekoliko korisnih spojeva s moćnim svojstvima protiv raka. Pokazano je da se miješa sa putovima koji promiču razvoj raka, istovremeno doprinoseći mehanizmima koji inhibiraju rast i širenje postojećeg karcinoma. Studije pokazuju da šipak postaje obećan u borbi protiv karcinoma prostate, dojke, debelog crijeva, jetre, pluća i još mnogo toga. U predkliničkim studijama također je pokazano da šipak povećava učinkovitost određenih lijekova za kemoterapiju, istovremeno štiteći od njihovih štetnih nuspojava.

Kako nar spriječava karcinom?

Osim što sprječava razvoj raka, u pretkliničkim studijama šipak je pokazao višestruke učinke koji pomažu u blokiranju rasta postojećih stanica raka i sprječavaju njihovo širenje. Ovi učinci uključuju: 

Blokiranje staničnog ciklusa: Granatno stablo može isključiti sposobnost stanice raka da se dijeli, ograničavajući njegov rast utječući na više gena povezanih sa staničnim ciklusom (ćelijski obrazac rasta). Međutim, to ne sprječava normalno dijeljenje zdravih stanica.

Izazivanje stanične smrti: Spojevi u širenju izravno uzrokuju umiranje stanica raka inducirajući apoptozu (programirana stanična smrt).

Zaustavljanje novih krvnih žila koje hrane rak: Angiogeneza je formiranje novih krvnih žila. Stanicama raka potrebne su nove krvne žile kako bi se obilno povećala opskrba krvlju. Šipur blokira čimbenike rasta koji se odnose na angiogenezu, što ograničava stvaranje novih krvnih žila u tumorima.

Sprječavanje širenja raka: Stanice raka često se mogu odvojiti od ostalih stanica i migrirati kroz tkiva, na kraju se šireći i do udaljenih organa u tijelu. Šipka ograničava sposobnost raka stanice da se širi utječući na ekspresiju gena povezanu s invazijom, migracijom i metastazama.

Uzeto zajedno, različiti spojevi koji se nalaze u širenju izgledaju prilagođeni za sprečavanje raka i smanjenje njegovog širenja napadajući ove oboljele stanice u mnogim fazama njihovog razvoja i rasta.