fbpx

ULJE CURUKOTA

Minoxidil protiv opadanja kose

Šta je to minoxidil i čemu služi ?

Minoxidil je medicinsko sredstvo koje se koristi protiv opadanja kose kod muške androgenske alopecije , kako kod muškaraca ta i žena . 

Lijek je izmišljen 1960 godine i koristio se , a i dan danas se koristi kao sredstvo za snižavanje i borbu protiv visokog krvnog pritiska. 

U kasnim 80 i ranim 90 godinama , naučnici su primijetili da korištenje oralnog minoxidila povećava dlakavost kod pacijenata , te su našli za shodno da isti testiraju i došli su do zaključka da je minoxidil vrlo efikasan u sprečavanju opadanja kose , kao i povratka dijela izgubljene kose pacijenata.

Danas uz finasterid predstavlja jedini registrirani lijek protiv opadanja kose , ako se izuzme dutasterid koji se registrovan u nekim azijskim zemljama , te također laseri i neke druge metode o kojima će biti riječi više na drugim postovima. 

Efikasnost minoxidila i njegove benefiti ?

Za minoxidil se sigurno može kazati da je efikasan na cijelom području tjemena. To znači da minoxidil radi i djeluje i u frontalnom dijelu , a ne samo na pozadini glave .  To je bilo ranije zasnovano mišljenje , jer prve studije koje potvrđuju efikasnost istog nisu rađene na fronatlnom dijelu glave. 

Također studije su pokazale da se radi o dugotrajnoj efikasnosti, što potvrđuje i najduža studija rađena u periodu od 5 godina. Jasno je da vrhunac rezultata minoxidil postiže tokom 1 godine dana , ali se razultati nastavljaju i do 5 godina od korištenja. Ono što je zanimljivo , jeste da su neki pacijenti imali više kose nakon 5 godina korištenja minoxidila nego , nakon godinu dana , što se smatralo kao vrhunac postignutih rezultata djelovanja. minoxidila

Prikaz skalpa glave
Minoxidil losion za kosu

Minoxidil u kombinaciji sa finasteridom?

Minoxidil protiv gubitka kose se može koristiti u kombinaciji sa finasteridom koji predstavlja blokator hormona DHT-a .

Zaista su brojne studije koje pokazuju efikasnost kombinacije lijekova protiv opadanja kose. 

Ovdje ćemo označiti samo neke : 12 , 3 . U prevodu , minoxidil zaista postaje daleko efikasnije sredstvo kada se koristi u kombinaciji sa finasteridom(propecia) , nego samostalno. Rast kose je brži , bolji , a i zaustavlja se aktivnost hormona DHT-a koji je odgovoran za opadanje kose. 

Koliko je samo ovo moćna kombinacija lijekova govori i činjenica da je ova kineska studija dala slijedeće rezultate :

-Korisnici samo minoxidila- poboljšanje kod 59% pacijenata

-Korisnici finasterida – poboljšanje kod 80.05% pacijenata

-Korisnici zajedničke terapije ( minoxidil + finasteride) poboljšanje kod 94% pacijenata.

Minoxidil Kirkland Sarajevo

Upotreba oralnog minoxidila protiv opadanja kose

Zabilježena je i upotreba oralnog minoxidila protiv opadanja kose. Ista način primjene minoxidila nije adekvatan zbog nuspojava lijeka , te se mora izbjeći pod svaku cijenu s obzirom na postojanje alternative u obliku losiona/pjene. 

Međutim oralna upotreba minoxidila je također efikasna i eventualno bi se moglo razmišljati o istoj u sčučajevima pretjeranog svraba , ili peruti koja nastaje upotrebom losiona. 

Ova je studija dokazuje izrazitu efikasnost oralnog minoxidila