fbpx

ULJE CURUKOTA

KAKO SPRIJEČITI OPADANJE KOSE ?

UZROK OPADANJA KOSE ! - OPADANJE KOSE KOD MUŠKARACA

Kako spriječiti opadanje kose?  Prije samog odgovora na ovo pitanje , red je objasniti što je glavni uzrok opadanja kose , tj.gubitka kose ili muške ćelavosti . Odgovor je hormonalne prirode i riječ je o hormonu DHT . Radi se o hormonu koji nastaje iz testosterona , ali posjeduje značajno jače androgeničke sposobnosti te utiče i izaziva minijaturizaciju dlačnih folikula. Ovaj hormon je odgovoran za promjene u ljudskom organizmu tokom perioda puberteta , kao što su : produbljivanje glasa, dlakavost, rastu spolnih organa i rasporedu sala na tijelu. 

Odprilike nekih 10% testosterona se pretvori u DHT u ljudskom tijelu , i taj proces se dešava us pomoć enzima 5 alfa raduktaza

DHT se veže za receptore andogenske u folikulama dlake čak 5 puta više od samog testosterona . 

Ovo sasvim dovoljno govori da je DHT čak višestuko potentniji od testosterona makar što se tiče njegovih androgenih učinaka.

Opadanje kose- lijek /lijekovi

1- Minoxidil

Prvi lijek koji se preporučuje koristiti prilikom opadanja kose jeste definitivno Minoxidil .

Minoxidil je lijek koji se ranije , a i danas koristi kod pacijenata sa visokim kvnim pritiskom , a koji kao “nuspojavu ” ima pojačanu dlakavost tijela . Taj njegov efekt je primjećen tokom korištenja te se danas Minoxidil koristi u obliku losiona , i ima efikasno dejstvo na androgeničku alopeciju kod odprilike 80% pacijenata . 

Više o minoxidilu , njegovim efektima , nuspojavama i ostalim bitnim informacijama možete pročitati na ovom linku.

KAKO SPRIJEČITI OPADANJE KOSE

2-Propecia -finasterid

Kao lijek izbora u liječenju muške ćelavosti ne treba ići dalje od Propecije ( finasterida ) . Riječ je o lijeku koji radi na principu blokade enzima 5 alfa raduktaze , te posredno smanjuje hormon DHT koji je dokazan kao uzrok muške ćelavosti.

Čak i male doze finasterida uzrokuju opadanje prisustva hormona u skalpu , kao i u tijelu čak i do 70% .

Propecija najjači efekat postiže kada je riječ o zaustavljanju opadanja kose , posredno uklanjajući uzrok samog opadanja kose ( hormona DHT), ali ima i efekat povrata dijela izgubljene kose što je zasigurno utvđeno putem mnogih studija. 

Najjača snaga propecije kao lijeka izbora kod opadanja kose jeste njena efikasnost koja traje > 10 godina. To je pokazala i ova studija. 

Naročito je efikasna u kombinaciji sa minoxidilom , o čemu možete više pročitati ovdje.

3- Ketokonazole (Ketokonazol )

Ketokonazol je lijek koji se koristi u borbi protiv gljivica , te peruti .

Također ketokonazol je i antiandogen što znači da blokira muške spolne hormone. Za androgeničnu alopeciju je posebno interesantan kada se koristi u obliku šampona. 

Brojne studije su dokazale da je ketonkonazol efikasno sredstvo u borbi protiv opadanja kose. 

Učinak ketokonazola je čak sličan onom minoxidila ako je sudeći po ovoj studiji.  

Najbolje efekte postiže u kombinaciji sa minoxidilom + finasteridom te se ova popularna kombinacija naziva i BIG 3 

Ketokonazol protiv opadanja kose

4- Dutasterid (dutasteride)

Dutasterid je lijek koji je također procjenjivan vezano za njegovu efikasnost protiv androgeničke alopecije ( muške ćelavosti) . Radi na sličnom principu kao finasterid tj. blokira 5alfa reduktazu , posredno smanjujući DHT . Jedina je razlika ta što dutasterid inhibira oba tip 1 i tip 2 tipa 5 alfa reduktaze dok finasterid blokira samo tip 2 . 

Dutasterid se pokazao kao efikasniji lijek od finasterida.

To su pokazale i mnoge druge studije kao i meta anliza više studija.  Ista je studija pokazala da dutasterid nema većih nuspojava , ili neželjenih posljedica od finasterida , ali zbog straha od istih u većini zemalja nije registrovan za liječenje muške ćelavosti osim u nekim azijskim zemljama.

Dutasterid protiv opadanja kose

5- Dermarroler protiv opadanje kose

Dermaroller za kosu , tj. protiv opadanja kose ( androgeničke alopecije- muške ćelavosti ) je tek od nedavno aktueliziran način borbe protiv nasljednje ćelavosti. Tzv. tretman mikroiglicama podrazumijeva korištenje uređaja sa velikim brojem malih iglica , određene debljine i visine , koji korištenjem uzrokuje minimalne tjemena glave.

Iako je korišten kao metod za antiageing tretmane tj. protiv starenja lica , odnedavno se koristi i kao vrlo efikasan metod u liječenju andoregeničke nasljednje alopecije , bilo kao samostalna metoda ili u kombinaciji sa drugim metodama protiv opadanja kose, kao što su propecia i minoxidil.

Za isti taj proces minimalnog povrijeđivanja kože se smatra da može da doprinese regeneraciji folikula dlake . 

Dermaroller za mušku ćelavost