fbpx

ULJE CURUKOTA

Dermaroller za kosu , i protiv opadanja kose

Dermaroller protiv opadanja kose

Dermaroller za kosu , tj. protiv opadanja kose ( androgeničke alopecije- muške ćelavosti ) je tek od nedavno aktueliziran način borbe protiv nasljednje ćelavosti. Tzv. tretman mikroiglicama podrazumijeva korištenje uređaja sa velikim brojem malih iglica , određene debljine i visine , koji korištenjem uzrokuje minimalne povrede kože.

Iako je korišten kao metod za antiageing tretmane tj. protiv starenja lica , odnedavno se koristi i kao vrlo efikasan metod u liječenju andoregeničke nasljednje alopecije , bilo kao samostalna metoda ili u kombinaciji sa drugim metodama protiv opadanja kose.

Za isti taj proces minimalnog povrijeđivanja kože se smatra da može da doprinese regeneraciji folikula dlake . 

Način djelovanja i benefiti za kosu korištenja dermarollera

Tretman sa dermarollerom ( mikroiglicama) je prvi put dobio na reputaciji kao efikasan tretman protiv ožiljaka od akni tokom 1990 godina.

Poboljšanja u izgledu i rastu folikula dlake propisuje se i tome što dermaroller stimulira i stem ćelije. Također poznato je da tretman povećava i stimulira 

proizvodnju kolegena u koži , što je čini mlađom , i zdravijom. 

Također tretman mikroiglicama može da poboljša apsorpciju pojedinih tretmana koji se koriste putem losiona ili na drugi način i to :

Jedna studija je dokazala i benefiti tretmana mikroiglicama u liječenju alopecije areate u kombinaciji sa tečnim kortikosteroidima. 

Način korištenja Dermarollera

Tretman mikroiglicama se može koristiti u prisustvu ovlaštenog ljekara ( dermatologa) ili kozmetičara , ali isto svako može nabaviti uređaj koji se naziva roler , te sam primjenjivati na svojoj koži. 

Dermaroller za kosu
Dermaroller za mušku ćelavost

Korištenje podrazumijeva prislanjanje iglica tjemenu kose , zatim laganim pomjeranjem rolera djeluje se na površinu. Nakon određenog perioda pritisak je neophodno pojačati. Mnogi su stava da pritisak treba biti takve snage da omogući iglicama punkciju tjemena , do te mjere da se moraju pojaviti mali tragovi i krvarenja tjemena. 

S obzirom da proces može biti relativno bolan , moguće je prije upotrebe na dijelu kose koristiti i neki od tečnih anestetika ili krema sa anestetikom. 

Sama procedura ne bi smjela trajati duže od 10 minuta , što je sasvim dovoljno da se napravi efekt na zahvaćenu površinu tjemena. 

Prilikom korištenja rolera neophodno je roler koristiti u svim pravcima na željenoj površini tj. naprijed-nazad- lijevo- desno . 

Poslije samog tretmana , kao i na sam dan istog , ne bi smjeli koristiti minoxidil ili bilo koji drugi topikalni losion ili kremu , radi spriječavanja iritacije kože glave. 

Nakon tretmana možete pričekati 1-2 sata , zatim možete oprati kosu sa nekim blagim šamponom za kosu bez agresivnih sastojaka. 

Efikasanost tretmana mikroiglicama protiv opadanja i gubitka kose

Korištenje dermarollera protiv opadanja kose

Studija koja je možda po svojoj kvaliteti , broju involviranih lica , te metodi najrelevantnije pokazuje efikasnost tretmana jeste ona iz 2013 godine rađena u Indiji. Naime istraživači su podijelili 100 učesnika u dvije grupe. Prva grupa je koristila dermaroller + minoxidil , dok je druga grupa koristila samo minoxidil ( popularni lijek protiv opadanja kose ) .

Kombinacija je na kraju studije imala značajno veći broj novih tamnih dlaka na tjemenu čak 91 naprema 22 na 1 cm2 .

Također brzina reakcije na tretman je znatno poboljšana kod grupe koja je koristila kombinaciju tretmana. 

Dermaroller koji je korišten u studiji imao je debljinu iglice od 1.5 mm. 

Rezultat korištenja kombinacije dermarollera + minoxidila nakon 12sedmica korištenja
Poređenje efikasnosti minoxidila + dermarollera protiv samo minoxidila

Nuspojeve i neželjena dejstva korištenja

Jasno je da modus korištenja tretmana mikroiglica će kod nekih ljudi uzrokovati određene neprijatnosti koje se tiču tretiranog područja. 

To uključuje: 

  • bol,
  • oticanje koze,
  • crvenilo,
  • inflamaciju , 
  • infekciju

Naravno većina ovih nuspojava se može spriječiti pravilnom upotrebom , upotrebnom jednom sedmično , dezinfekcijom uređaja nakon upotrebe, kao i izbjegavanjem korištenja losiona , gelova isl na dan korištenja dermarollera. 

Dermaroller se može koristiti samo na čistom skalpu. 

Također neposredno i dan nakon korištenja tretmana je neophodno izbjegavati sunčevu svjetlost , i eventualno izbjegavati znojenje tjemena. Također iz tih razloga se ne preporučuje odlazak u teretanu ili bavljenje fitnes aktivnostima u periodu od jednog dana nakon korištenja. 

 loading...